Schuimmatrassen

 1. Home
 2. /
 3. Matrassen
 4. /
 5. Schuimmatrassen

Matrassen van zachte Polyurethaanschuimen

Volschuimmatrassen zijn matrassen waarvan de matraskern volledig uit schuim bestaat. Net zoals in vele andere industrieën is de evolutie van matrassen enorm en indrukwekkend. Dit geldt ook voor deze groep matrassen. Om inzicht te krijgen in de diverse polyurethaan schuimen zullen we hieronder de diverse kwaliteiten toelichten en het ontstaan ervan.

Matrassen in eigen productie | Uw Bed Professional

Blokken magazijn met diverse soorten schuimkwaliteiten

Matrassen in eigen productie | Uw Bed Professional

Blokkenmagazijn met diverse soorten schuimkwaliteiten

Schuimmatras | Uw Bed Professional

Matrassen met volschuimkern en afritsbare hoes

Volschuimmatrassen geschiedenis

In het begin van de 20e eeuw heeft men het proces ontdekt en ontwikkeld om van olieproducten synthetische schuimen te ontwikkelen. In het begin waren dat polyesters, maar door steeds opnieuw te zoeken naar betere eigenschappen, comfort, duurzaamheid, veiligheid, milieuvriendelijkheid werden door schuimindustrie steeds betere kwaliteiten ontwikkeld. Vandaag de dag zijn er diverse kwaliteiten op de markt die om verschillende redenen gebruikt worden in matrassen.

Schuimmatras | Uw Bed Professional

Volschuimkern met afritsbare matrashoes

Aanbod van vele soorten en prijsklassen

Ten onrechte wordt soms de groep volschuimmatrassen in de categorie goedkoop en eenvoudig geplaatst. Door het brede aanbod kan in allerlei comfortklassen en tegen elke budget, schuimmatrassen worden aangeboden. In de uiteenzetting die volgt proberen wij een goed beeld te geven van de kwaliteiten, terminologie, eigenschappen en techniek.

De tijk – damast – stof als matrasbekleding

Als matrasbekleding zijn vele varianten mogelijk. Wij kunnen ze allemaal aanbieden. Damast / Badstof / Dubbeldoek / PU-gecoat (beschermende hoezen) zie onze Projecta Plus matrashoezen lees verder…

Matrassen met beschermende hoezen | Uw Bed Professional
Matrassen met beschermende hoezen | Uw Bed Professional

Gezondheidsmatrassen, opgebouwd uit diverse comfortlagen met verschillende eigenschappen.

Polyethermatrassen

Polyether is een der oudste kwaliteiten schuimen. Door de veerkracht is dit een veelgebruikte kwaliteit en het behoort tot de goedkoopste type schuimen. Polyethers zijn er in verschillende dichtheden en hardheden. De dichtheden worden vaak uitgedrukt in SG (soortelijk gewicht) en hardheden vaak in kPa’s (Kilo Pascal).

Omdat er soms zeer lage SG’s worden gebruikt in de matrassenindustrie wordt de type aanduiding polyether soms ook geassocieerd met inferieure kwaliteiten. Dit is de reden waarom bij betere kwaliteiten soms de term ‘Comfortschuim’ wordt gebruikt. Hiermee wil men dan aangeven dat het om een goede en comfortabele kwaliteit polyether gaat.

Betekenis soortelijk gewicht bij schuimkwaliteiten

Soortelijk gewicht staat voor de massa van een materiaal. Het soortelijk gewicht van een schuimkwaliteit is sterk bepalend voor de duurzaamheid / kwaliteit van een matras. Het soortelijk gewicht van een schuimkwaliteit wordt in kilo’s per kubieke meter weergegeven. Een SG25 staat bijvoorbeeld voor een kubieke meter schuim waarvoor 25 kg grondstoffen nodig waren en voor een SG40 zijn dus 40 kg grondstoffen nodig om 1 m3 (kubieke meter) schuim te krijgen. Indien je beide kwaliteiten naast elkaar onder een microscoop zou leggen, zie je dat de celwanden van een Sg40 dikker zijn dan een Sg25. Dat betekent dat die celwanden sterker zijn en dus een duurzamere kwaliteit is. Je kunt dus zeggen dat een SG40 langer mee gaat dan een SG25.

Waarom zoveel kwaliteiten

Er zijn situaties waarbij een basiskwaliteit soms niet toereikend is. Denk aan eigenschappen zoals veiligheid, brandveiligheid, bacteriewerend, ademend, etc. Hiervoor werden varianten op het standaard polyether ontwikkeld. In het algemeen kun je zeggen dat er in de loop van de jaren de volgende groepen zachte polyurethaanschuimen zijn ontwikkeld.

 • Polyester (wordt niet meer als matraskwaliteit verwerkt)
 • Polyether
 • Koudschuim (HR/ High Resilience-Polyurethaan)
 • CM Polyether (Combustion Modified Polyurethaan)
 • CMHR (Combustion Modified High Resilience)

In de loop der jaren zijn door technologische verbeteringen en innovaties er meer bijzondere varianten ontwikkeld die een bijdrage kunnen leveren aan:

 • Comfort
 • Ondersteuning
 • Lucht- of Vochtdoorlaatbaarheid

Een drietal kwaliteiten zijn de laatste jaren erg populair geworden.

 • Hybride schuimen – zeer duurzaam schuim
 • Visco-elastische schuimen – ook wel Traag-, Visco,of Nasa en drukverlagend schuim
 • Gelfoam schuimen – drukverlagend en zeer goed ventilerend schuim